HOME

Galerie De Burgerij Vorden

Zomerexpositie met Glaskust

 

30 juni t/m 11 augustus 2019


Glaskunstenaars:

Sylvia Kopka (Duitsland)

Linda van Huffelen (NL)

Marja Hepo-aho (Finland)

Kari Alakoski (Finland)

Bart Ensing (NL)

In galerie schilderijen van:

Marein Konijn

In beeldentuin werken van:

Rose van den Hurk (brons), Carla Wink (keramiek) en Dries Olthof (plaatijzer)


De internationale glasexpositie laat een diversiteit aan glaskunst zien tot stand gekomen via een breed palet aan technieken. Behalve professioneel vervaardigd is de glaskunst origineel in vormgeving, karakter en betekenis.

Sylvia Kopka

Sylvia Kopka (Wuppertal) brandt glas traditioneel ‘Vor der Lampe’.
Om zeggingskracht te vergroten combineert ze (transparant) glas met hout of textiel. Ze laat zich inspireren door psychologische en sociale thema’s.
Kopka: ‘Ich bin ein Beobachter. Alles um mich herum ist im Fluss und so empfinde ich dat Glas als Äquivalent zum Leben’. Zowel in Duitsland als in Zwitserland, België en Nederland participeert ze in internationaal georiënteerde
tentoonstellingen en is haar werk te zien in (glas)musea.


Linda van Huffelen

De glaskunst van Linda van Huffelen kenmerkt zich door originaliteit en vakvrouwschap. Van Huffelen exposeert (o.a.) uit haar serie ‘Stapelingen’ en
‘Inflatables’. De ‘Stapelingen’ lijken uit stroken gelijmd glas opgebouwd, maar zijn via glasfusie tot stand gebracht, een werkwijze die ze zelf ontwikkelde. Bij de ‘Inflatables’, waarvoor ze in de leer is gegaan bij de beroemde Amerikaanse glaskunstenaar Matthew Szosz, blaast ze in gefused glas perslucht. Met beide technieken bereikt ze haar doel van een 3-dimensionele ervaring.

Marja Hepo-aho& Kari Alakoski

Marja Hepo-aho (Riihimäki) combineert op unieke en sublieme wijze de schoonheid van geblazen glas - als water - met eeuwenoude
in Lapland gevonden stenen.
Meesterglasblazer
Kari Alakoski (Riihimäki) was werkzaam in de beroemde
Finse Iittala glasfabriek. Zijn glaskunst is gracieus en harmonieus van vorm, waarin buitengewoon geraffineerde lijnpatronen ontspringen.

Bart Ensing

Bart Ensing maakt kunst met en in de natuur: sculpturen van gevonden hout, vrij en organisch vormgegeven. Hij zoekt de materialen en vormen die hem inspireren. Zo experimenteerde hij ook met glas.
In de tentoonstelling is o.a. een houtsculptuur te zien van een vrouw die als het ware dóór een glasplaat beweegt.

Marein Konijn

Marein Konijn sloot recent haar master af aan de Klassieke Academie Groningen. Ze is een schilderes pur sang. Met haar verworven technische vaardigheden zet ze - vervlochten met emoties van dat moment - werkelijk-heden met olieverf op doek. Haar kleurenpalet is passend ingetogen en speelt met licht. Konijn’s werk heeft karakter, schoonheid, betekenis, spanning
en laat niet ongemoeid. In Galerie De Burgerij hangen recente
werken uit de serie ‘Tussen eb en vloed’.

Rose van den Hurk

De autonome unieke bronzen beelden van Rose van den Hurk in de beeldentuin zijn een ode aan het leven: de vrouw, de geboorte,
het kind en de natuur in haar prachtige groei.
Van den Hurk geeft haar (vrouwen)figuren een zachte geborgen uitstraling, teder, aanraakbaar. De levenskracht blijft al dan niet verstild, aanwezig.
De vormen van haar figuraties gaan òfwel met een krachtige, golvende beweging omhoog, ijl maar sterk en trots, òfwel naar de grond, fors,vol, rond en verstild. Al haar representaties raken het leven zelf.

Carla Wink

Carla Wink verbeeldt in haar keramische werk sociale contacten. Het aftasten en respectvol zoeken naar de ander, de (kwetsbare) mens, is in haar sculpturen in de beeldentuin voelbaar. Ze werkt intuïtief met de klei, handmatig, de vorm is hoofdzaak.
De wijze van huidafwerking van glazuur, engobe tot oxides vloeit voort uit de geabstraheerde vorm. Geheel in lijn met het onderwerp kiest Wink voor een prachtige
aanraakbare kleurstelling die het respect voor haar thema alleen maar versterkt.

Dries Olthof

Vanuit weerbarstig plaatijzer vormt Dries Olthof ruimtelijke menssculpturen waarbij de 3-dimensionele zachte uitstraling verrast. Het is een uitdagende en spannende combinatie van materiaal en vorm. De inwerking van weersinvloeden doen de rest.