Galerie De Burgerij Vorden

HOME

Zomerexpositie

11 juli t/m 22 augustus 2021

Lisette Huizenga, Noordeinde insight,
print op
aluminium dibond, 69x90 cm, 2012, opl. 9.

Lisette Huizenga (Den Haag/Venetië) stelt een gevarieerde selectie van haar bijzondere figuratieve en abstracte digitale schilderijen tentoon, waaronder de etherische wereld van de Metakosmia. Ze schildert met virtuele middelen. Dit medium stelt haar in staat de nooit eindigende wederkerige cyclus van vormen en relaties te exploreren. Haar werken creëren nieuwe relaties in ruimte en tijd, in illusie en werkelijkheid.

Lisette:“In de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westerse schilderkunst zag ik de geleidelijke evolutie van de hoog-Renaissancistische schilderkunst, waarin het schilderij als een venster is dat uitzicht biedt op een creatieve illusie van de werkelijkheid, naar het vroeg-20ste-eeuwse abstracte schilderij, een naar zichzelf verwijzende constructie van lijn, vorm en kleur. Vanuit die reuzensprong, van Michelangelo naar Mondriaan, wilde ik verder gaan.” In de Biënnale van Venetië (2015) participeerde Lisette in de expositie ‘Personal Structures – Crossing Borders

Marco Biemans, Rigidness, katoen, hout en acrylverf, 40x50x14,5 cm, 2021.

Marco Biemans (Rotterdam) drie-dimensionale helder gekleurde wandobjecten spelen met de verhouding tussen lijn en vlak, zoekend naar structuren en systemen door de mens bedacht of ontstaan door speling van de natuur. Deze abstracte werken zijn een samensmelting van grafische en architectonische vormen. Als kunstenaar heeft hij zijn mentale handboeien losgegooid en schrijft hij zijn eigen regels, wetten en taal. Dit proces heeft geleid tot een authentieke materiaal- en vormkeuze als houtconstructies ingewikkeld met katoendraad. Zijn lijnillustraties zijn van eerdere datum en vormen als het ware de zaden van zijn huidige werk.Marco is opgeleid aan de Kunstacademie St. Joost in Breda, volgde de academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg en participeerde o.a. in de Rotterdamse Salon.

Joop Overkleeft, Stroming in kleur IV, C print, 67x52 cm, 2021..

De (foto)grafische werken van Joop Overkleeft (Aalten) zijn geïnspireerd op patronen in wateroppervlakten. Door verandering en vereenvoudiging van lijnen, vormen en kleuren – waarin ordening en confrontatie samen kunnen gaan – ontstaat een geabstraheerde werkelijkheid in een vaak minimalistische maar immer harmonieuze context. Te zien zijn Japanse houtsneden op Washi papier en recente fotoprints.

Joop participeerde o.a. in grafiekexposities in Sofia (BU), the Art The Hague, Galery Maritime Middelburg en in de Pulchri Studio Den Haag.

Anja van Rijen, Zeep-lijn, keramiek glazuur, 15x15x12 cm, 2021.

De ruimtelijke werken in de galerie zijn van de hand van keramiste Anja van Rijen (Tegelen). Zij minimaliseert figuratie tot ‘lijn’-beelden. Het is een proces van denken, ervaren en doen. Beweeglijkheid is van belang. Het resultaat balanceert tussen abstractie en een werkelijkheid waarin subtiele emotie doorklinkt, de essentie van (samen) zijn. In 2019 vervaardigde Anja voor Ondernemend Venlo, de Lodewijk van der Grintenprijs.Anja deed vorig jaar als lid van de Nederlandse Vakgroep Keramiek, mee aan de expositie ‘Ode aan de natuur’ in het bomenmuseum in Doorn.