Galerie De Burgerij Vorden

HOME

POňTISCH LANDSCHAPí

25 april Ė 13 juni 2021

Reinder Homan, 'Drentse Aa', ets/aquatint.

Ode aan het landschap:

                      natuur,schoonheid, stilte,

                                         bedachtzaam, oogsten

In een expositie ĎPoŽtisch landschapí mag etser Reinder Homan (Bakhuizen, Fr.) niet ontbreken. Als geen ander weet Homan de poŽtische beleving van het landschap vast te leggen. Zijn bezielde weergave dwingt respect voor de natuur af. Hij leert de beschouwer opnieuw kijken; naar de werkelijkheid die nimmer geweld wordt aangedaan. Elk detail getuigt van een onvoorwaardelijke aandacht en overgave, van liefde voor zijn onderwerp.
Homan volgde de kustacademie Minerva te Groningen en de Jan van Eyck academie te Maastricht. Zijn werk is vertegenwoordigd in talrijke museale collecties in binnen en buitenland. In 1990 won Homan de eerste prijs bij de 4e BiŽnnale van de Nederlandse Grafische Kunst in het Singer Museum te Laren.

Marein Konijn, 'Vanaf de brug', o/d.

Speciaal voor de expositie ĎPoŽtisch landschap zette Marein Konijn (Haren, Gr.) afgelopen winter het weidse land ten zuiden van de stad Groningen met olieverf op doek. In aarde kleurtonen, spelend met het winterse licht accentueert zij de natuurkracht in dit jaargetijde. De beschouwer is slechts getuige. Haar werk kent een schoonheid en emotie die niet ongemoeid laat. Zij is een schilderes pur sang.
Konijn sloot in 2019 haar Master schilderen af  aan de Klassieke Academie in Groningen en is onderscheiden met Prix de NorvŤge.

Jetty van Well, 'Haaksbergerveen 4', o/d.

De landschap schilderijen (o/d) van Jetty van Well (Barchem, Gld.) hebben een ingetogen en enigszins mystiek karakter waarin de beschouwer zich prettig voelt. Via het spel van licht en donker, zoekt zij zorgvuldig naar de juiste compositie. De sfeer gecreŽerd door transparant kleurgebruik en een lichte abstrahering, is belangrijker dan de mimesis. Klassiek geschoold aan de kunst-academie in Tilburg, heeft Van Well een geheel eigen handschrift ontwikkeld.

Liesbeth Hensels, 'Rietkraag', porselein.

Keramiste Liesbeth Hensels (Den Haag) exposeert organische vormen in porselein. Met dit tere materiaal wil zij de kwetsbaarheid en schoonheid van de natuur zo dicht mogelijk naderen. Haar onderwerpen als rietkragen, zaaddozen, koralen en kwallen vormt ze hoofdzakelijk met de hand. Speciale aandacht in de expositie krijgen objecten uit haar recente serie Cumuli (wolken). Hensels heeft zichzelf autodidactisch geschoold.

De expositie 'PoŽtisch landschap' sluit aan bij het campagne thema van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in 2021:
'Ode aan het landschap', waarin o.a. Achterhoek Toerisme participeert