HOME

Galerie De Burgerij Vorden

 

Expositie ‘Klank Beeld’

Soloexpositie Wilhelmina Zoutewelle

15 september t/m 20 oktober 2019

In de expositie ‘Klank Beeld’ van Wilhelmina Zoutewelle staat muziek centraal: in klankbeleving en verbeelding. Een unieke belevenis voor liefhebbers van muziek en beeldende kunst. Een bezoek biedt een totaalervaring
met een uitstapje naar installatiekunst.

Passacaglia 1  uit de Fuga passacaglia in c klein J.S.Bach

Wilhelmina Zoutewelle (Peize) ervaart in muziek een voelbare ruimtelijkheid. Van favoriete muziekfragmenten maakt ze een transcriptie-in-beeld; een soms letterlijke en vaak herkenbare weergave uit de partituur, de ene keer in kleurpotlood, de andere keer in passe-partout-karton. Haar uitgangspunt is simpel: de hogere tonen schuiven over de lagere heen: een schaduw ontstaat.
Samen met het licht wordt een ruimtelijkheid gesuggereerd. Bij het luisteren naar muziek vallen sommige fragmenten op. Vaak zijn dit sequensen, vormen die zich herhalen op een hogere of lagere toon.
Zoals een schilder over een landschap tuurt en zich laat inspireren, zo laat Zoutewelle muziek aan zich voorbij gaan, tot het moment waarop een muziekpassage haar pakt. Ze beluistert het keer op keer, bestudeert de partituur en zoekt naar een vorm om het te visualiseren. Zo ontstaat een beeldende, visuele transcriptie:
een
‘Klank Beeld’.