HOME

Galerie De Burgerij Vorden

28 april t/m 9 juni 2019

Keramiek Kunst’

met keramisch werk van:

Hanneke van Vliet, Luyt de Brauw, Tessa Droog, Carla Wink en Laura Hilhorst;

           in beeldentuin bronzen beelden van Rose van den Hurk.

De expositie in de galerie bestaat uitsluitend uit Keramiek Kunst.
De professioneel werkende keramisten hebben een prachtig en authentiek handschrift. Hun hoogwaardige keramiek is onderscheidend
qua techniek, thema en verbeelding. Dit maakt het een boeiende en zeer gevarieerde overzichtsexpositie van Keramiek Kunst in Nederland.

Hanneke van Vliet

Hanneke van Vliet (1963) bouwt haar abstracte keramische werk op uit ‘plakjes klei’. In deze ruwe bouwstenen ervaart men het wezen van klei.
De samengestelde vorm geeft betekenis die voor een ieder anders uitgelegd mag worden. Voor Van Vliet zelf is een schaduw, een patroon voldoende inspiratiebron. Haar objecten, niet uitbundig van kleur, borgen een sterke oorspronkelijkheid, zowel in 2- als 3-dimensionale verbeelding.
Van Vliet ontving diverse prijzen voor haar werk.

Luyt de Brauw

Luyt de Brauw (1947) maakt uit klei objecten die bij de beschouwer de optische illusie wekken dat ze ‘echt’ zijn:‘trompe l’oeil’. De kleding-stukken van De Brauw lijken gedragen te kunnen worden. En bij de magnifiek gekalligrafeerde en geïllustreerde medische en natuurboekjes ontstaat de neiging een pagina om te slaan. Haar techniek via – herhaaldelijk tot wel zes keer – biscuit stoken en nauwgezet kleuren en kalligraferen is zeer tijdrovend en is ontstaan na heel veel experimenteren.

Tessa Droog

De abstracte keramische objecten van Tessa Droog (1970) uit haar serie ‘End of Summer’ gaan over verlies, verandering en verval. De werken bestaan uit verschillende elementen. De gaten en de skeletachtige structuur maken het keramiek extra broos en breekbaar. Door de opstelling en vorm blijft de gezamenlijke geschiedenis voelbaar: de elementen hebben elkaar nodig, houden elkaar in balans of verwijderen zich juist van elkaar. Het glazuur en de huidbewerking geven haar sculpturen een zachte, serene uitstraling.

Laura Hilhorst

Het toegepaste keramiek van Laura Hilhorst (1965) getuigt van groot vakvrouwschap. Richt zij zich bij het draaien van haar slibgedecoreerde keramiek vooral op de decoratie (graffito) en de functionaliteit, in haar recentste draaiwerk (2019) staat de vorm zelf en de kleur centraal. De pijlers waar alles op rust: vorm en kleur in alle eenvoud
in perfecte harmonie uitgevoerd.

Carla Wink

Carla Wink (1964) verbeeldt in haar keramische werk sociale contacten. Het aftasten en respectvol zoeken naar de ander, de (kwetsbare) mens, is in haar sculpturen voelbaar. Ze werkt intuïtief met de klei, handmatig, de vorm is hoofdzaak. De wijze van huidafwerking van glazuur, engobe tot oxides vloeit voort uit de geabstraheerde vorm. Geheel in lijn met het onderwerp kiest Wink voor een prachtige ‘aanraakbare’ kleurstelling die het respect voor haar thema alleen maar versterkt.

Rose van den Hurk

De autonome unieke bronzen beelden van Rose van den Hurk (1968) in de beeldentuin zijn een ode aan het leven: de vrouw, de geboorte, het kind en de natuur in haar prachtige groei.
Van den Hurk geeft haar (vrouwen)figuren een zachte geborgen uitstraling, teder, aanraakbaar. De levenskracht blijft al dan niet verstild, aanwezig. De vormen van haar figuraties gaan òfwel met een krachtige, golvende beweging omhoog, ijl maar sterk en trots, òfwel naar de grond, fors,vol, rond en verstild. Al haar representaties raken het leven zelf.